Aanhangerrijbewijs

Auto met aanhangwagen (BE)
Voor het behalen van uw rijbewijs auto met aanhangwagen (BE) bestaat de mogelijkheid dit te volbrengen in een 1-daagse opleiding. Het niveau van uw rijvaardigheid wordt eerst vastgesteld. Indien nodig zal meer tijd worden vrij gemaakt. Dit betekent dat er op het begin van de dag zal worden begonnen met lessen en dat er op het eind van de dag door het C.B.R. een examen zal worden afgenomen.

Kandidaten voor motor, auto en auto met aanhanger moeten tegenwoordig zelf  een gezondheidsverklaring invullen en betalen (via DigiD met SMS) als dit gebeurt is kunnen wij het praktijkexamen reserveren.

 Voor het auto rijexamen moeten de kandidaten ons ook machtigingen ( zie handige links )


Praktijk-examen categorie BE
Tijdens dit examen zal worden begonnen met de controle van de voertuigdocumenten, waarbij de kandidaat om enige toelichting wordt gevraagd. Vervolgens wordt de aanhangwagen door de kandidaat aan het trekkende motorvoertuig gekoppeld. Hierna moet de kandidaat een voertuigcontrole uitvoeren waarbij hij/zij moet vertellen waar hij/zij op gaat letten voordat er met deze combinatie gereden gaat worden. De kandidaat dient over voldoende verkeersinzicht en een goede voertuigbeheersing te beschikken.

De examinator zal hem/haar ook vragen om de combinatie achteruit te laten rijden.

Voorbeelden van oefeningen:

  • Het in een rechte lijn achteruit rijden tot aan het aangegeven punt;
  • Het achteruit rijden van een linkse of rechtse bocht (keren d.m.v. steken);
  • Het inrijden van een denkbeeldige garage-inrit;
  • Dit dient allemaal te gebeuren d.m.v. de spiegels.
  • Het examen duurt 55 minuten.

Wanneer welk rijbewijs vereist?
In de praktijk blijkt nogal eens dat bestuurders van een combinatie (personenauto met aanhangwagen of caravan) niet over het juiste rijbewijs beschikken. Als men met een aanhangwagen of caravan wil gaan rijden, moet het volgende in acht genomen worden: Rijbewijs B geeft de bevoegdheid tot het besturen van een personenauto met een aanhangwagen waarvan het ledig gewicht en het laadvermogen minder is dan 750 kg.

In bepaalde gevallen is het bovendien toegestaan te rijden met een zwaarder dan 750 kg aanhangwagen met alleen het rijbewijs B.

Dit moet wel gebeuren onder twee voorwaarden:

  • Het ledig gewicht en laadvermogen van de aanhangwagen mag niet meer bedragen dan het ledig gewicht van het trekkende motorvoertuig.
  • Het ledig gewicht en laadvermogen van de totale combinatie mag niet meer bedragen dan 3500 kg.
  • Bestuurders van bestelbusjes in de zogenaamde aannemersuitvoering (grijs kenteken) kunnen in grote problemen komen, wanneer het maximale toelaatbare totaal gewicht van het motorvoertuig plus het maximale gewicht van de aanhangwagen meer bedraagt dan 3500 kg.
  • Het maakt overigens niet uit of de auto of de aanhangwagen wel of niet beladen is. Bepalend is wat het kentekenbewijs van de auto en het kentekenbewijs van de aanhangwagen vermelden. Wanneer u niet in het bezit bent van het juiste rijbewijs krijgt men hiervoor een proces-verbaal en bij schade zal de verzekeringsmaatschappij niet tot uitbetaling overgaan.

Kosten
Dagopleiding 6 uur rijles + praktijkexamen en met lunch nu € 500,-

Rijbewijs App  

Verkeersschool Spoorenberg heeft een nieuwe app gelanceerd, waarmee leerlingen van onze rijschool hun lesplanning en financiën digitaal kunnen inzien en beheren. Ook worden vlak voor de rijlessen automatisch telefonische herinneringsberichten afgegeven. U ontvangt van ons een code. De ‘RijbewijsApp’ is door de leerling gratis te downloaden en beschikbaar voor Apple- en Android-telefoons. 
Voor bedrijven die meerdere personen te gelijk aan melden, maken wij een speciale offerte!

Benodigdheden het rijbewijs categorie BE
Een geldig rijbewijs categorie B

Inschrijven

Onze klanten vertellen

“Goede rijschool en afgelopen 10 weken succesvol in 1x toegewerkt naar zowel mijn theorie- als praktijkexamen. Deskundige en aardige instructeurs die je op je gemak stellen en een prettige leeromgeving creëren. Verder een goede planning en flexibele organisatie, van theorieles tot examen.”  Meyke uit Purmerend


 “De verkeersschool Spoorenberg is een geweldige rijschool met prima rijinstructeurs. De service is optimaal dat heb ik ervaren. Kortom, een echte aanrader voor iedereen die met de juiste ervaring de weg op wil. ” Dave uit Volendam

 

 

 

Facebook