IN 1 KEER GESLAAGD!

Autorijbewijs B-Automaat

Voor wie is het beter om in een automaat te rijden?

Sommige mensen vinden het prettiger om een automaat te rijden. Het kan de mensen minder stress geven, zodat ze meer ontspannen kunnen autorijden. Je hebt meer tijd om de verkeerssituatie in je op te nemen, zonder dat je ook nog moet schakelen en dat kan voor rust en vertrouwen zorgen. Mensen met rijangst of faalangst zullen zich ook meer op hun gemak voelen tijdens het rijden in een automaat. 

Rijles in een automaat is eenvoudiger dan in een schakelauto. Het schakelen gaat automatisch, de beheersing van het voertuig is eenvoudiger en daardoor kun je meer aandacht besteden aan het verkeer. Ook kan het bij mensen waarbij de motoriek het niet toestaat om ook het schakelen erbij te leren, kunnen toch autorijden in een auto met automaat.

De voordelen van in een automaat rijden:

  • In een automaat heb je minder handelingen (niet meer ontkoppelen, schakelen en koppelen). Hierdoor zit je meer ontspannen achter het stuur en kun je je volledig richten op de verkeersdeelneming.
  • In een automaat vervult het linkerbeen geen functie en kan in een ontspannen houding geplaatst worden.
  • Als je regelmatig in een file rijdt, is een automaat ideaal.
  • Er kan in een automaat heel economisch gereden worden als het gaspedaal met mate ingetrapt wordt.
  • Steeds meer auto’s worden standaard uitgerust met een automaat (hybride en elektrische auto’s). Naast gemak en comfort verbruikt een automaat ook minder, en dat scheelt weer in de portemonnee!

Let op!

Na het behalen van je rijbewijs in een auto met automaat, krijg je een aantekening op je rijbewijs. Je mag dan uitsluitend rijden in een auto met automaat. Wil je na het behalen van je automaat rijbewijs later toch in een handgeschakelde auto of in een auto met een half automaat rijden, dan moet je eerst een praktijkexamen in een handgeschakelde auto positief afronden. De theorie hoef je niet over te doen.